Dla 4 osob
250 g mielonego miesa mieszanego
2 lyzki tartej bulki
peczek szczypiorku
250 g pomidorow z puszki (ja biore zwykle sloik mojego domowego przecieru pomidorowego)
2 lyzki rosolu instant
1 lyzka mielonej papryki
sol, pieprz
2 lyzki maki
lyzeczka mielonego kminku
Mieso mielone wymiszac z bulka tarta, kminkiem i przyprawic do smaku sola i pieprzem. Uformulowac niewielkie pulpety, obtaczac z e wszytskich stron w mace, usmazyc na rumiano ze wszystkich stron na oleju. Wyjac.
Do pozostalego oleju dodac pomidory z puszki wraz z sokiem. Szczypiorek pokroic na drobno, wlozyc do sosu, rozmieszac. Dodac rosol instant, papryke w proszku i wymieszac. Na koniec wlozyc do sosou pulpety, gotowac jeszcze ok 10 minut. Smakuja z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz