Dzis znow zrobilam ten placek. Z niewielka modyfikacja- zostalo mi nieco twrogowego nadzienia od talarkow wiec wpakowalam go do ciasta i... wyszedl sernik! :) To rownie udany wariant, jak ponizszy orginal.
Na forme o srednicy 26 cm.
Ciasto:
300 g jagod (Swieze albo mrozone, albo z kompotu)
150 g masla
140 g twarogu
330 g maki
2 lyzeczki czubate proszku do pieczenia
50 g cukru
Polewa:
300 g kwasnej smietany
1 jajo
60 g cukru pudru
1 paczka cukru waniliowego
1 czubata lyzeczka maki ziemniaczanej
Jagody przebrac, oplukac, ewentualnie odsaczyc z kompotu. Rozpuscic maslo. Wymieszac make, cukier, proszek do pieczenia, dodac twarog i maslo. Wyrobic ciasto. Ulozyc na blasze i rozgniesc palcami, forumulujac na brzegach ciasto. Wysypac jagody.
Wymieszac skladniki polewy. Zalac nia jagody.
Piec w temperaturze 180 °C, az polewa zrobi sie rumiana.
2010/07/15 23:41:37
Jezu jakie pysznosci u Ciebie :) nie powinnam zagladac bo mam wrazenie, ze tyje od samego zagladania :)
2010/07/16 17:20:37
Ela co sie stało z Twoim starym blogiem ?
dlaczego blog kulinarny masz zakluczykowany ?
jezu faktycznie wypadłam z blogowego świata , nic nie wiem .
dlaczego blog kulinarny masz zakluczykowany ?
jezu faktycznie wypadłam z blogowego świata , nic nie wiem .
2010/07/16 19:53:21
Wildrose- zapraszam, jak najczesciej :)
Ambi- pozwolisz, ze maila posle? Podaj jakis aktualny adres, bo mniemam, ze gazetowy to raczej rzadko odwiedzasz?
Ambi- pozwolisz, ze maila posle? Podaj jakis aktualny adres, bo mniemam, ze gazetowy to raczej rzadko odwiedzasz?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz