wtorek, 26 lutego 2019

Drozdzowy placek z czeresniami i kruszonka

30.06.2010
Drozdzowy placek z czeresniami i kruszonka
Bardzo smakowity :) Czesc czeresni wypestkowalam i wrzucilam do zamrazarki- beda na nastepny raz. Przepis pochodzi z ksiazki "Kleine Kuchen und Torten". Wydawnictwo Basssermann 2004 r. Zostal nieco zmodyfikowany przeze mnie.  Na forme o srednicy 20 cm.
Ciasto drozdzowe:
100 g maki
1 lyzka cukru
szczypta soli
50 ml mleka
pol paczki drozdzy suszonych
20 g masla
jedno zoltko
Make wymieszac z cukrem, drozdzami i sola. Dodac zoltko. Maslo i mleko ogrzac razem, dodac do maki. Wyrobic reka ciasto. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
Nadzienie:
ok 300 g czeresni (waga sprzed wypestkowania- acha iles czeresni malio robaki to tez nie bralam ich ;))
75 ml soku jablkowego
20 g cukru
1 lyzka maki ziemniaczanej
Czeresnie wypestkowac, wlozyc do garnka, dodac 50 ml soku i cukier. Zagotowac. Pozostaly sok wymieszac z maka ziemniaczana, wlac do gotujacych sie czeresni, wymieszac.
Kruszonka:
90 g maki
40 g cukru
pol paczki cukru waniliowego
pol lyzeczki cynamonu
50 g masla
1 zoltko
Skladniki wymieszac i ugniesc ciasto.
Z ciasta drozdzowego uformowac placek, wlozyc go do formy, powyciagac brzegi. Wstawic do piekarnika, podpiec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Nastepnie wylozyc czeresniowe nadzienie.


Nadzienie obsypac kruszonka.


Piec  dalej ok 20 minut.
A tak wyglada po upieczeniu:




A tutaj wycieklo nieco nadzienia, bo placek byl jeszcze cieply :)

2011/01/24 10:25:54
O to ja poproszę o taki mały kawałek...bo czereśnie to owoce, za które oddałabym wszystko:) (no moze oprócz mężą i synka):)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

NOWY BLOG

Po aktulane przepisy zapraszam tutaj: https://zkartofalnegopola.wordpress.com